Wielrennen

Werkstukken en spreekbeurten

De Tour de France, de Giro d'Italia? Wielrenners die door Frankrijk of Italiƫ racen, ken je van de tv. Maar sinds wanneer bestaan wielerwedstrijden?

Geschiedenis

De eerste wielerwedstrijd was in het Parijs van 1868 over een afstand van 1200 meter. Maar je moet je wel bedenken dat fietsen toen nog geen banden hadden. Ze waren wel iets beter dan de loopfietsen die rond 1820 waren bedacht. Maar ze hadden nog geen ketting of trappers en waren moeilijk te besturen. Pas in 1890 kwam de belangrijkste verandering aan de fiets met de uitvinding van de luchtband door John Boyd Dunlop. In 1868 moesten de wielrenners dus nog zonder banden racen tijdens een wedstrijd tussen de steden Parijs en Rouen. Dit was een afstand van 123 kilometer. De Brit James Moore won die wedstrijd. Deze eerste wedstrijden waren een groot verschil met de Tour de France van nu. Daarbij leggen wielrenners dagelijks een afstand van zo'n 200 kilometer af!

Verschillende wielersporten

Wegwielrennen is een wielersport. Andere wielersporten zijn mountainbiken, BMX (fietscrossen) en baanwielrennen. Dat zijn olympische wielersporten. Niet-olympische wielersporten zijn veldrijden, tandemfietsen, ligfietsen, cyclobal, trial en eenwieleren.

Materiaal

Het verschil tussen deze wielersporten zit in het soort fiets dat renners gebruiken. Een racefiets heeft dunne bandjes, tubes, terwijl een mountainbike juist erg dikke en stevige banden heeft. En behalve de banden zijn ook de remmen en de frames bij elke wielersport anders. Bij het tijdrijden bijvoorbeeld, rijd je met een perfect gestroomlijnde fiets sneller over de finish. Naast de fiets is ook de kleding erg belangrijk in de wielersport. De meeste wielrenners dragen een speciale wielrenbroek, een wielrenshirt en wielrenschoenen.