Achtbanen

Werkstukken en spreekbeurten

Ken jij de Python? Natuurlijk, dat is een van de achtbanen in de Efteling. Achtbanen verschillen van elkaar door snelheid, hoogte, materiaal en vorm.

De eerste achtbanen

De eerste achtbanen waren Russische ijsglijbanen. Mensen gebruikten een houten slee of blok ijs om met 75 kilometer per uur over gigantische hellingen te razen om met een dreun in de berg zand te landen die aan het eind op ze wachtte.

Beugels voor de veiligheid

Veiligheid is heel belangrijk bij achtbanen. Pretparken treffen veel voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat iemand iets overkomt. Een van de voorzorgsmaatregelen is het instellen van een minimumlengte. Als je volgens het pretpark te klein bent, mag je niet in de achtbaan. Een andere veiligheidsmaatregel is de beugel. Iedereen die in een achtbaan zit wordt met een stevige beugel vastgeklemd in de stoel. Daarnaast zit onder alle wagentjes ook een pal. Een pal blokkeert het wagentje als deze terug zou willen rollen als het omhoog rijdt. Daarnaast zitten er ook wieltjes om de buizen geklemd, zodat een karretje nooit van de rails af kan vallen.

Soorten achtbanen

Er zijn allemaal verschillende soorten achtbanen. Zo zijn er achtbanen waarbij het karretje over de kop gaat (loopings), achtbanen die heel snel gaan en achtbanen die enorm hoog gaan. Wist jij dat de hoogste achtbaan ter wereld wel 139 meter hoog is? En de snelste achtbaan ter wereld (in Abu Dhabi) wel 240 kilometer per uur gaat? Best wel eng, toch?