Albert Einstein

Werkstukken en spreekbeurten

Iemand die heel slim is, noem je ‘een Einstein’. Maar wie was Albert Einstein?

Albert Einstein

Albert Einstein was een Duitse professor en wetenschapper. Hij leefde van 1879 tot 1955. Niet iedereen vindt het leuke vakken, maar Einstein was gek op wiskunde en natuurkunde. Hij was daar heel goed in en ontdekte van alles op natuurkundig gebied. In 1921 won hij zelfs de Nobelprijs voor natuurkunde. Albert Einstein wordt gezien als een van de belangrijkste wetenschappers aller tijden. Als iemand heel slim is, noem je diegene dus weleens ‘een Einstein’!

Relativiteitstheorie

Einstein had allerlei ideeën over tijd en ruimte. Die hadden dan weer te maken met bijvoorbeeld zwaartekracht, licht, energie en het heelal. Zijn bekendste theorie is de relativiteitstheorie. Relativiteit betekent dat iets maar net is hoe je het bekijkt. Een voorbeeld: een vliegtuig vliegt wel met een snelheid van zo’n 1000 kilometer per uur, maar als je erin zit lijkt het helemaal niet zo snel te gaan.

E = MC2

De bekendste formule uit de relativiteitstheorie is E = MC2. Deze formule beschrijft het verband tussen energie en massa. De energie (E) is gelijk aan de massa (M) maal de lichtsnelheid (C) in het kwadraat. De lichtsnelheid is de grootste snelheid die mogelijk is in de natuur. Niets kan sneller bewegen dan het licht. Omdat de lichtsnelheid heel groot is, komt weinig massa overeen met heel veel energie. Daarom kan bijvoorbeeld een atoombom uit minder dan 1 gram massa al voldoende energie halen om een stad volledig te verwoesten.