Auto's

Werkstukken en spreekbeurten

Bijna ieder gezin in Nederland heeft wel een of meer auto's. De eerste auto stamt uit 1885. Die werd gemaakt door de Duitser Carl Benz. De auto's van toen zagen er heel anders uit dan die je nu op de snelweg ziet rijden.

Carl Benz

Tussen 1885 en 1893 werden er maar 25 Benz Patent-Motorwagens gebouwd. De vrouw van Carl Benz, Bertha Benz, maakte de eerste autorit. De auto van Carl Benz had maar drie wielen en werd aangedreven door een verbrandingsmotor. Zo snel als auto's nu kunnen rijden kon de wagen van Carl Benz niet. Zijn eerste Benz Patent-Motorwagens hadden in het begin maar een maximumsnelheid van 15 kilometer per uur. In 1929 overleed Carl Benz, maar zijn naam leeft nog voort in het automerk Mercedes Benz.

Auto-industrie

Na 1885 werden er meer auto's gebouwd. Zo ontstond de auto-industrie. Er kwamen steeds meer en betere auto's op de weg. In het begin was de auto niet voor iedereen weggelegd: ze waren erg duur en alleen betaalbaar voor rijke gezinnen. De Amerikaan Henry Ford introduceerde in 1913 de lopende band in de autofabriek. Hierdoor gingen de productiekosten van auto's omlaag, waardoor meer mensen een auto konden betalen. De Haagse hoffotograaf Adolphe Zimmerman reed als eerste in Nederland in een auto rond.

Auto zonder bestuurder

Bijna alle autofabrikanten en grote internetbedrijven als Google en Apple werken aan een zelfrijdende auto. Die auto's vinden hun weg met hulp van camera's, radar, en navigatiesoftware. Er zit voorlopig nog wel een stuur in hun zelfrijdende auto's want als de software het niet meer weet, moet de bestuurder het overnemen. Zelfrijdende auto's worden veel veiliger dan auto's die door mensen bestuurd worden. Ze zijn nooit moe, rijden nooit met een biertje te veel op, en reageren sneller dan automobilisten. Het aantal verkeersslachtoffers kan fors dalen door zelfrijdende auto's en ook zullen er minder files zijn.