Biomassa
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Organisch restafval, dus bijvoorbeeld houtsnippers, gft-afval of dierenmest, noemen we biomassa. Wist je dat het een veelgebruikte grondstof is voor het opwekken van energie?
Afval
In de gft-bak verzamel je oude schillen, tuinafval of restanten van omgevallen of gekapte bomen. Dat noem je allemaal biomassa. Net als koeienpoep, mest van varkens en slib dat in de riolering achterblijft. Biomassa is het afval van planten en dieren.
Groene stroom
We halen in Nederland duurzame energie uit wind en zon. Dat noemen we groene stroom, omdat het duurzaam is. Daar hoort biomassa ook bij. Elektriciteit kan worden opgewekt uit biomassa door de grondstoffen te verbranden of vergisten. Voor verbranding wordt droge biomassa gebruikt. Hout bijvoorbeeld, of bladeren. Door verbranding wordt energie omgezet in elektriciteit. Voor vergisting is natte biomassa nodig, zoals mest en gft-afval. Dit wordt in een van zuurstof afgesloten ruimte bewaard, met bacteriën, tot het gaat rotten. Daaruit ontstaat een gas dat vervolgens weer wordt verbrand zodat er stroom ontstaat.
Voordelen
In tegenstelling tot olie die we uit de grond halen, raakt biomassa nooit op. We produceren altijd afval en hout kunnen we kweken. Net als bij het verbranden van olie en andere fossiele brandstoffen, ontsnapt bij het verbranden van bio-energie kooldioxide (CO2). Misschien ken je de term, de grote hoeveelheid CO2 in onze lucht, onder meer veroorzaakt door auto’s, draagt bij aan de klimaatverandering. Bio-energie levert geen extra CO2 uitstoot. Want planten en bomen nemen CO2 op uit de lucht tijdens hun leven en maken er zuurstof van. Daarom blijft, nadat de bomen zijn doodgegaan, de hoeveelheid CO2 in de lucht gelijk. Bio-energie wordt daarom ook wel ‘klimaatneutraal’ genoemd.
Boeken
-
Bio-energie
Neil Morris
-
Science in actie... tegen klimaatverandering
Nick Hunter
-
Ga voor groen!
Liz Gogerly
-
Ga voor groen
Elizabeth Snoke Harris
Filmpjes
-
Een duurzame vorm van energiewinning
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Groene energie
bron: Schooltv/Beeldbank
-
CO-2 uitstoot en klimaatverandering
bron: Schooltv/Keuringsdienst van Waarde in de Klas
-
Hoe groen is biomassa?
bron: Schooltv/NOS op 3
-
Verwarmen en koken op biogas
bron: YouTube/HIER
-
Biogas als alternatief voor aardgas
brpn: Schooltv/EenVandaag in de klas
-
Is biomassa milieuvriendelijk?
bron: Schooltv/Nieuwsuur in de klas
Meer over Biomassa op andere sites
-
EnergieGenie
Informatie over energie uit biomassa.
-
Wikipedia
Informatie over biomassa.
-
Milieu Centraal
Lees meer over biomassa als groene energiebron.
-
Volkskrant
Stroom uit stront.
-
Energievergelijk
Betekenis en toepassing van biomassa.