Computers

Werkstukken en spreekbeurten

We gebruiken dagelijks computers. Hoe zijn ze ontstaan? En wat is programmeren?

Geschiedenis

Het woord computer is letterlijk het woord voor 'rekenapparaat' en het woord computare is een heel oud woord voor optellen. Daaraan kun je nog merken dat rekenmachines de basis voor computers vormen. De eerste elektrische computers zijn bedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog door teams van Britten, Amerikanen en Duitsers. Ze waren er om te berekenen op welke plek het beste een bom kon worden gegooid. Deze computers waren huizenhoog, hadden geen beeldschermen en konden alleen bediend worden met knoppen. Na de oorlog ontstond de ENIAC-computer. Die moest handmatig geprogrammeerd worden. De wiskundige Amerikaan John von Neumann bedacht dat software (computerprogramma’s) in geheugen moest kunnen worden opgeslagen. Hij beschreef als eerste het systeem van de moderne computer.

Onderdelen

Een computer bestaat uit allerlei onderdelen, zoals de processor. Alle soorten computers hebben er eentje. Minicomputers, zoals een tablet en een smartphone, dus ook. Zonder een processor werkt een computer niet. Je zou hem dan bijvoorbeeld niet kunnen opstarten. De processor stuurt de computer aan. Een ander belangrijk onderdeel van de computer is de harde schijf. Hierop worden gegevens bewaard, zoals de tekstbestanden voor je presentatie, je foto’s en je favoriete muziek. Daarnaast zitten er onderdelen in een computer als de voeding, het geheugen, een videokaart, een geluidskaart en allerlei aansluitingen voor bijvoorbeeld USB-sticks en andere opslagapparaten. Het moederbord van een computer verbindt die onderdelen met elkaar.

Programmeren

Alle programma’s, maar ook spelletjes en websites, zijn door iemand gemaakt. Die persoon heeft dat gemaakt door te programmeren. Hij schrijft in programmeertaal een instructie voor de computer en de computer voert die uit. Vroeger konden alleen programmeurs met computers werken. Maar door besturingssystemen zoals Windows kan iedereen ermee werken. Een besturingssysteem zorgt ervoor dat je programma's, zoals Office met onder andere Word en Excel, op de computer kunt gebruiken.