Glas

Werkstukken en spreekbeurten

Glasblazen is een vrij moeilijke techniek waar een speciale opleiding voor nodig is. Een glasblazer maakt glazen voorwerpen door lucht te blazen in roodgloeiend dik vloeibaar gemaakt glas.

Wat is glas?

Het basisrecept voor glas, dat al vanaf 3500 voor Christus wordt gebruikt, is zand gemengd met kalk en soda. Sinds de zeventiende eeuw wordt er ook lood aan toegevoegd. Dit mengsel gaat in een hete oven van circa 1500 graden, de zachte oranje massa die dan ontstaat is vloeibaar glas. Door afkoeling wordt het glas hard en doorzichtig.

Breekbaar glas

Glas is erg breekbaar, maar er zijn ook sterke soorten, bijvoorbeeld het veiligheidsglas in ramen van auto’s, vliegtuigen en treinen. Dit glas wordt gemaakt door plasticfolie en doorzichtige lijm tussen twee lagen glas te doen en daarna het glas heel snel af te laten koelen. Hierdoor krijgt het extra buigkracht. Als het glas barst, zorgen lijm en plastic ervoor dat de scherven niet alle kanten opvliegen.

Recycling

Het mooie van glas is dat je het eindeloos kunt hergebruiken. Glasscherven uit de glasbak worden in de fabriek schoongemaakt en weer gesmolten, waarna er weer nieuwe flessen en potten van worden gemaakt. Dit noem je glasrecycling. Overal in het land staan glasbakken waar mensen hun lege flessen naartoe kunnen brengen. Hier wordt het glas al op voorhand gescheiden, want witte flessen moeten in de witte glasbak, groene flessen in de groene glasbak, etcetera.