Kleur
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Er zijn ontelbaar veel kleuren. Toch heb je maar drie kleuren nodig om ze allemaal te maken. Dit noemen we de primaire kleuren. Ken jij ze uit je hoofd?
Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren. Alle andere kleuren kunnen worden gemaakt door twee of drie van deze primaire kleuren te mengen. Er kunnen ontelbaar veel variaties worden gemaakt. Zwart en wit zijn geen echte kleuren. Wit bestaat uit alle kleuren die er zijn en zwart juist uit niet één.
De kleur van voorwerpen
Wanneer wit licht op een gekleurd voorwerp valt, dan wordt de kleur van het voorwerp zelf teruggekaatst. Die kleur zien we dan. De andere kleuren waaruit het witte licht bestaat worden door het voorwerp vastgehouden. Dit noemen we geabsorbeerd. Die kleuren zien we niet. Wanneer er wit licht valt op een wit voorwerp, dan wordt al het licht teruggekaatst. Dit komt doordat het witte licht alle kleuren in zich draagt. We zien dan dat het een wit voorwerp is. Een zwart voorwerp heeft zelf geen kleur. Daarom absorbeert het alle kleuren. Er wordt geen enkele kleur teruggekaatst. Daarom zien we het voorwerp als zwart.
Waarom heeft licht verschillende kleuren?
Licht is een soort straling. Licht beweegt in golven. Golven hebben verschillende golflengtes. Bij verschillende golflengtes horen verschillende kleuren. Als alle verschillende golflengtes gemengd worden ontstaat wit licht.
Kleuren zien
Het menselijke oog is zo gemaakt dat wij kleuren kunnen zien. In onze ogen zitten cellen die kleuren kunnen herkennen. Dat zijn de kegeltjes. Als er licht met een bepaalde golflengte op de kegeltjes valt geven ze een signaal af naar de hersenen. Kegeltjes werken alleen als er genoeg licht is. ’s Nachts, als er weinig licht is, gaan er andere cellen aan het werk. Dit zijn de staafjes. De staafjes begrijpen de signalen van zwak licht. Als iemand kleurenblind is, is er iets mis met de kegeltjes in zijn ogen.
Boeken
-
Cruschiform
Filmpjes
-
bron: Schooltv/Clipphanger
-
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/Clipphanger
Waarom is oranje onze nationale kleur?
bron: Schooltv/Clipphanger
-
bron: Schooltv/Clipphanger
Waarom hebben dingen een kleur?
bron: Schooltv/Clipphanger
-
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/De Kennis van Nu in de klas
-
bron: Schooltv/Clipphanger
-
bron: Schooltv/Clipphanger
Meer over Kleur op andere sites
-
Wikipedia
Informatie over kleur.
-
Wikipedia
Wat zijn de primaire kleuren?
-
Wikipedia
Wat zijn de secundaire kleuren?
-
Wikipedia
Wat is kleurenblindheid?
-
NEMO Kennislink
Blind voor kleurenblindheid.
-
NEMO Kennislink
Menselijk brein onderscheidt van nature vijf basiskleuren.