Leonardo da Vinci

Werkstukken en spreekbeurten

Leonardo da Vinci werd op 15 april 1452 in Toscane (Italië) geboren. Hij was schilder, beeldhouwer, uitvinder, architect, filosoof en geleerde. Hij maakte veel kunstwerken, maar eentje is wel heel erg beroemd geworden. Weet jij welke?

Juist! Dat was de Mona Lisa. Een werk dat hij al lang geleden schilderde, tussen 1503 en 1506. Het schilderij is vooral bekend om de glimlach van de vrouw, maar waarom ze glimlacht is nog altijd een raadsel.

Het leven van Leonardo da Vinci

Leonardo was de buitenechtelijke zoon van de notaris van de plaats Vinci en een boerenmeisje. Dat betekent dat Leonardo’s vader niet met de moeder van Leonardo getrouwd was, maar met iemand anders. Al op twintigjarige leeftijd was Leonardo meesterschilder in Florence. Florence was het wereldcentrum van rijkdom, kunst en wetenschap tijdens de renaissance. De renaissance was een periode waarin de liefde voor kunst en cultuur opbloeide. Leonardo woonde afwisselend in Milaan en in Florence. Ook woonde hij nog drie jaar in Rome. Daarna vertrok Leonardo op uitnodiging van de Franse koning naar Frankrijk. In 1519 stierf Leonardo daar.

De schilder

Al tijdens zijn leven was Leonardo da Vinci beroemd. Hij gebruikte licht en donker op een perfecte manier. Ook probeerde hij voortdurend verschillende materialen uit. Leonardo bestudeerde jarenlang de bouw van het menselijk lichaam. Met de tekening Mens van Vitruvius gaf Leonardo de ideale verhoudingen van het menselijk lichaam aan. Zo maakte een voet precies een zesde deel uit van de lichaamslengte.

De uitvinder

Leonardo maakte talrijke ontwerpen voor onder meer oorlogstuig, waterwerken zoals een sluis, muziekinstrumenten en hefbomen. Door het observeren van vliegende vogels kwam hij tot het ontwerpen van vliegmachines. Hij maakte een ontwerp voor een helikopter. Driehonderd jaar voor de eerste parachutesprong had Leonardo al een schets van een parachute gemaakt. Pas in de negentiende eeuw werden zijn aantekenboeken gevonden.