Licht

Werkstukken en spreekbeurten

Zonder licht zouden we niet op aarde kunnen leven: planten hebben licht nodig om te groeien. Dieren en mensen eten weer planten. Maar wat is licht eigenlijk?

Wat is licht

Licht is een vorm van energie. Hoe feller het licht, hoe meer energie: denk aan zonlicht of aan de hitte die een gloeilamp afgeeft. Zwak licht geeft dus weinig warmte. Een lichtbundel bestaat uit straling, die rechtuit wil. Kijk maar naar een zaklamp: de lichtstraal gaat recht vooruit, zonder bochtjes. Maar als een lichtbundel van lucht het water in gaat, wordt de richting van het licht wel iets afgebogen. Dit noem je de breking van het licht. Pak maar eens een glas water met een rietje en kijk goed naar het rietje. Waar het rietje het water in gaat, zie je een knik. Deze eigenschap van licht wordt gebruikt bij brillen, microscopen, verrekijkers en eigenlijk alles waar een lens in zit.

Licht en donker

Je kunt iets alleen maar zien omdat er licht op valt. Als het 100% donker is, zie je niets. ’s Nachts is het buiten bijna nooit helemaal donker en kun je nog wel iets zien. Voorwerpen weerkaatsen licht en het weerkaatste licht komt in je ogen. Daar zitten lichtgevoelige deeltjes, die weer in verbinding staan met je hersenen. Doorzichtige en doorschijnende voorwerpen laten een groot deel van het licht doorgaan en er wordt een klein deel teruggekaatst.

De snelheid van het licht

Licht kan zich zeer snel verplaatsen: zo’n 300 miljoen meter per seconde. Dat is een stuk sneller dan geluid. Daarom zie je bij onweer ook altijd eerst een bliksemflits en hoor je daarna pas de donderslag. Het licht van de zon moet 150 miljoen kilometer reizen voor het op onze aarde is en dat gebeurt in 8 minuten. Dus stel dat de zon ontploft en dooft, dan zouden we 8 minuten later in het donker zitten.

Laserlicht en gewoon licht

Gewoon lamplicht straalt alle kanten uit. Laserlicht schijnt heel fel in één richting in een hele dunne, felle lichtbundel. Laserlicht wordt gebruikt in de industrie voor het lassen van zeer kleine onderdelen. Maar ook in de gezondheidszorg wordt laserlicht gebruikt, bijvoorbeeld bij oogcorrecties of het verwijderen van een tatoeage.