Luchtballonnen

Werkstukken en spreekbeurten

De eerste passagiers van een luchtballon waren een schaap, een eend en een haan. Waarom durfden de uitvinders er zelf nog niet in?

Gebroeders Montgolfier

In 1783 werd de heteluchtballon uitgevonden door de gebroeders Montgolfier uit Frankrijk. De ballon was gemaakt van doek en papier. De eerste passagiers waren een schaap, een eend en een haan! De broers durfden er zelf nog niet in, omdat het luchtvaartuig kon neerstorten. Niet veel later maakten wel twee mensen de eerste ballonvaart. De ballon ging toen nog niet zo hoog: 90 meter. Nu ligt de gemiddelde hoogte bij een ballonvaart tussen de 150 en 300 meter. De ballon wordt gemaakt van nylon met een speciale coating die de ballon luchtdicht maakt. De onderkant van een ballon bestaat uit een brandwerende stof, zodat de ballon geen vlam vat als de brander de stof zou raken.

Gasbrander

Een luchtballon is een grote ballon waaraan een mand vastzit. Als een luchtballon boven je vliegt, zie je een vlam of hoor je het geluid van de gasbrander. Deze verhit de lucht in de ballon tot een temperatuur van ongeveer 100 graden. Daardoor stijgt de ballon op en blijft hij in de lucht. Door de lucht te laten afkoelen, daalt de ballon. Het stijgen en dalen wordt met de brander geregeld door de ballonvaarder. Dat is de bestuurder. Alhoewel, bestuurder? Hij kan de ballon eigenlijk niet besturen: de wind bepaalt waar deze naartoe gaat.

Zeppelin

Een zeppelin lijkt wel een beetje op een luchtballon. Het is een grote ballon in de vorm van een sigaar, met daaronder een zogenoemde gondel voor de piloot en de passagiers. Een zeppelin is niet zo afhankelijk van de windrichting als een luchtballon, want hij heeft een aantal motoren en propellers. Een ander verschil is dat een zeppelin een inwendig skelet heeft, terwijl een ballon slap is. Als je het gas eruit laat, zakt een ballon in elkaar en een zeppelin niet. Je ziet nu geen zeppelins meer, maar voor de Tweede Wereldoorlog vlogen ze regelmatig door de lucht.