Molens

Werkstukken en spreekbeurten

Een molen is een werktuig. Je kunt er verschillende dingen mee doen, zoals graan malen, hout zagen en water omhoog pompen. Wist je dat sommige molens al millenia lang bestaan?

Watermolen

Al duizenden jaren geleden maakten Nederlanders gebruik van handmolens. Watermolens kwamen pas later. Middeleeuwers bedachten dat de stroming in een beek of rivier een waterrad in beweging kon brengen. Met dat waterrad lieten ze iets anders ronddraaien, bijvoorbeeld een maalsteen om graan te malen, een cirkelzaag om hout te zagen of een pers om olie te persen.

Op plekken waar de stroming niet sterk genoeg was, gingen de mensen op zoek naar een andere oplossing. Ze bedachten de eerste windmolens.

De windmolen

Door de uitvinding van de windmolen hoefde niemand meer met de hand te malen. Alleen als het windstil was, draaide de molen niet. Als het weer ging waaien, haalden ze de verloren tijd in door hard te werken, ook ’s nachts. De uitvinding van machines maakte mensen minder afhankelijk van de wind. Dus na de uitvinding van de stoommachine, en later de elektriciteit, stapten veel bedrijfjes over op maalmachines of persen. Van de ruim 9000 molens in Nederland bleven er nog maar een paar in gebruik.

Een moderne windmolen ziet er heel anders uit: een lange mast met daarop drie rotorbladen (wieken). Deze molens heten ook wel windturbines en ze worden gebruikt om op een milieuvriendelijke manier elektriciteit op te wekken.