Papier

Werkstukken en spreekbeurten

Lees jij vaker van een scherm of van papier? Papier lijkt oud, maar toch zit het in meer dan alleen boeken. Denk aan wc-papier, zakdoekjes, behang, schuurpapier en verpakkingen. Ook in de digitale tijd kunnen we niet zonder.

Het ontstaan van papier

Papyrus is een vroege vorm van papier. Ongeveer 5000 jaar geleden gebruikten de Egyptenaren het om op te schrijven. Ze maakten het van de stengels van de papyrusplant. Ons woord ‘papier’ komt van cyperus papyrus, een grassoort die in Egypte langs de rivier de Nijl groeit. Wat later maakten de mensen het stevigere perkament van dierenhuiden. We vermoeden dat de Chinezen het papier uitvonden zoals wij het kennen.

Nederlanders fabriceerden papier vroeger van de fijngestampte vezels van linnen, hennep of katoen. Papiermolens maakten er met water een pap van. In 1680 verzon een Nederlander een machine die nog sneller pap kon maken. Deze machine werd al gauw de Hollander genoemd. Tegenwoordig komt papier uit de papierfabriek, waar versnipperd hout met afvalpapier gebruikt wordt voor de pap. Deze pap noem je pulp. De modernste papiermachines kunnen wel zo’n 2000 meter papier per minuut maken!

Waarvoor gebruiken we papier?

Dagelijks heb je wel iets van papier in je handen. We gebruiken papier niet alleen om op te schrijven. Bedenk maar eens wat er allemaal van papier gemaakt wordt: wc-papier, zakdoekjes, behang, boeken, enveloppen, schuurpapier, verpakkingen enzovoort. We gebruiken ontzettend veel papier. In Nederland elk jaar per persoon wel zo’n 210 kilo!

Recycling

Ruim 70% van het nieuwe papier en karton in Europa wordt gemaakt van houtsnippers en afvalpapier. Als je afval gebruikt om er iets nieuws van te maken, noem je dat recycling. Bijvoorbeeld glas, metaal en textiel worden ook gerecycled.

Voordelen van recycling zijn onder andere dat de afvalberg minder groot wordt en dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Door oud papier als grondstof voor nieuw papier te gebruiken, is er minder hout nodig. Door recycling van papier besparen we in Nederland per jaar zo veel hout, dat je er een twee meter hoge schutting van Amsterdam naar Parijs mee zou kunnen bouwen! Het is dus belangrijk dat je papier niet in de gewone afvalbak gooit, maar gescheiden houdt. Zo help je het milieu. 

Leuk papierweetje!

Wist je dat je een A4’tje niet vaker dan zeven keer dubbel kunt vouwen? Probeer maar eens! Je zult merken dat het bij de vijfde keer al lastig wordt.