Parfum

Werkstukken en spreekbeurten

Gebruik jij wel eens een geurtje? Of hou je daar eigenlijk helemaal niet van? Mensen spuiten parfum op hun lijf of kleding om zo lekkerder te ruiken. Maar het is natuurlijk niet zo dat je je niet meer hoeft te douchen als je parfum gebruikt!

Geurstoffen

In een parfum zitten verschillende geurstoffen in een oplosmiddel. Dat oplosmiddel is meestal alcohol. Wist je dat een parfum wel 80 tot 95% alcohol kan bevatten? Je moet bij het spuiten van parfum dus altijd goed uitkijken dat je het niet in je ogen spuit. De alcohol verdampt vrij snel als je het parfum opspuit, maar de geurbestanddelen blijven op je huid achter. De geurstoffen zijn weer in verschillende stoffen te verdelen.

Noten

Het klinkt misschien wat gek, maar de meeste parfums bestaat uit drie soorten noten. Dit zijn basisnoten, hartnoten en topnoten. Noot is hier een ander woord voor geur. De topnoten zijn de geuren die je het eerste ruikt nadat je het parfum hebt opgespoten. Als je in een parfumerie een geurtje uitkiest, is de topnoot de geur die je ruikt. Deze noten zijn dus heel belangrijk! Hartnoten zijn geuren die je ruikt als de topnoten (bijna) zijn verdwenen. De basisnoten zijn de geuren die je aan het einde ruikt. Die ruik je als de hartnoten weer bijna verdwenen zijn. Nu weet je waarom een geurtje meteen na het opspuiten anders ruikt dan aan het eind van de dag.

Soorten parfums

Er zijn verschillende soorten parfums. Zo is er parfum, eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Het soort parfum heeft te maken met hoeveel procent geurbestanddelen er in het geurtje zitten. Met andere woorden: hoe sterk een geurtje ruikt. In parfum zitten de meeste geurbestanddelen en in eau de cologne de minste. Parfums worden vooral door vrouwen gebruikt, eau de toilette en eau de cologne vooral door mannen.

Grasse

In Grasse, een stad in Zuid-Frankrijk, staan drie grote parfumhuizen. De stad is dan ook bekend vanwege de parfumindustrie. De drie parfumhuizen zijn van Galimard, Moulinard en Fragonard.

Maak je eigen parfum

Sommige dieren gebruiken lichaamsgeuren om de juiste partner te vinden. Wist je dat je zelf ook iemand op een natuurlijke manier kan versieren door zelf parfum te maken? Dit is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt geen fabriek nodig om een eigen parfum te maken. Je hebt alleen wat tijd en spullen als oliƫn, wodka en kruiden nodig. Misschien leuk om een keer op je verjaardag met vrienden te maken?