Plastic

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat plastic nog niet zo oud is? Pas 150 jaar geleden werd het uitgevonden. Alleen gebruiken we dat soort plastic bijna niet meer.

Het eerste plastic werd uitgevonden rond 1860 door meneer Hyatt. Deze plasticsoort heette celluloid. Het werd gebruikt in fotorolletjes. Een nadeel van celluloid is dat het erg brandbaar is. Daarom wordt het niet veel meer gebruikt.  

Wat is plastic?

Plastic is een kunststof. Kunststof is een materiaal dat niet in de natuur voorkomt. Plastic wordt gemaakt van gassen en vloeistoffen. Meestal worden die stoffen uit aardolie gehaald. De stoffen bestaan uit kleine moleculen. Als je die moleculen verhit, dan blijven ze als het ware aan elkaar plakken. Ze vormen dan lange ketens. Die lange moleculen vormen samen plastic.

Recycling

Plastic breekt uit zichzelf bijna niet af. Het kan honderden jaren blijven bestaan. Om van plastic afval af te komen wordt het daarom bijvoorbeeld verbrand in grote afvalinstallaties. Maar bij verbranding komen giftige stoffen vrij. Dat zorgt voor luchtvervuiling. Daarom proberen we steeds meer plastic te recyclen. Het wordt dan schoongemaakt en gemalen. Daarna kan er iets nieuws van worden gemaakt.

Plasticsoep

Er drijft steeds meer plastic in oceanen en zee├źn. Door zonlicht en golfslag valt het plastic uit elkaar in steeds kleinere stukjes. Door stromingen in de oceaan drijft veel van het plastic dezelfde kant op. Daardoor is er in het noorden van de Grote Oceaan een soort drijvende vuilnisbelt ontstaan. Die vuilnisbelt wordt ook wel de plasticsoep genoemd.

Een groot probleem is dat vissen die kleine stukjes plastic per ongeluk inslikken. De stukjes lijken namelijk op het plankton dat vissen eten. De vissen kunnen doodgaan aan het eten van het plastic. Ook vogels kunnen eraan doodgaan, als zij vissen eten die plastic hebben ingeslikt.