Radio

Werkstukken en spreekbeurten

Hoe kan het dat er geluid uit je radio komt? En werd er in 1938 nou een invasie van marsmannetjes aangekondigd op de radio?

Het geluid

Jij vindt het waarschijnlijk heel gewoon: je zet de radio aan en je hoort muziek. Deze muziek wordt op een andere plaats gedraaid. Toch hoor je het geluid heel duidelijk. Hoe kan dat? Om het geluid uit jouw radio te laten komen, wordt gebruikgemaakt van onzichtbare energiegolven. We noemen ze radiogolven. De radiozender voegt geluid toe aan deze golven (stemmen en muziek). Jouw radio haalt dat geluid er weer uit. Omdat de radiogolven zich heel snel door de lucht verplaatsen, hoor je het geluid van de zender direct op je radio.

De ontwikkeling van de radio

De eerste radioapparatuur werd in 1895 gemaakt door de Italiaan Guglielmo Marconi. In het begin kon er nog geen spraak of muziek worden uitgezonden. Berichtjes werden verzonden als piepjes in morseschrift (een soort alfabet met combinaties van korte en lange piepjes). De ontvanger van het bericht moest deze code weer ontcijferen. De radio was toen alleen voor speciaal gebruik. Bijvoorbeeld bij de politie, in het leger en op schepen. Al gauw werd de radiotechniek ook gebruikt door kranten. Zo kon nieuws over grote gebeurtenissen veel sneller worden verspreid. De eerste radioberichten met spraak en muziek werden in 1906 uitgezonden. Nu konden veel meer mensen de berichten begrijpen. En naar muziekuitzendingen en hoorspelen luisteren. In 1938 dachten duizenden mensen in Amerika dat er marsmannetjes op aarde waren geland. Op de radio werd toen namelijk een hoorspel uitgezonden. Het heette The war of the worlds en het was een verzonnen verhaal. Maar het verhaal werd in de vorm van nieuwsberichten verteld door een zogenaamde journalist die getuige was van een invasie van marsmannetjes. Veel mensen dachten dat het een echte nieuwsuitzending was en renden in paniek de straat op!

Het nieuws op de radio

Bij de radio werken mensen die voortdurend het nieuws in de gaten houden. Via persbureaus krijgen ze allerlei nieuwsberichten op hun computerscherm. Wanneer er iets belangrijks gebeurt, maken ze er een radiobericht van. Dat bericht moet interessant zijn om naar te luisteren en mag niet te lang duren. Een nieuwslezer leest het bericht op de radio voor.

Live

Er zijn ook journalisten die zelf op pad gaan om nieuws te verzamelen. Zij hebben dan een microfoon en opnameapparatuur bij zich. Soms nemen ze veel meer tekst op dan ze nodig hebben. Dan knippen ze de beste stukken eruit en plakken die achter elkaar. Dit heet monteren. Meestal gebeurt dit op de computer. Soms worden gesprekken live uitgezonden. De uitzending komt dan direct op de radio. Dan kan er dus niet geknipt en geplakt worden.