Recycling

Werkstukken en spreekbeurten

Recycling is het hergebruik van materialen. Door recycling gaan grondstoffen zoals glas of hout niet verloren. Wat kun je allemaal recyclen?

Afval

Nederland gebruikt ongeveer de helft van al het huishoudelijk afval opnieuw. Dat geeft minder milieuvervuiling en bespaart op grondstoffen en energie. Veel afval is gemaakt van herbruikbaar materiaal. Fabrieken kunnen er iets nieuws van maken. Glas moet daarom in aparte bakken. In een fabriek smelten ze het om tot nieuw glas. Oud ijzer en oud papier kun je ook opnieuw gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat het veel goedkoper is om nieuw papier te maken van oud papier dan van bomen? Door dit hergebruik groeit de afvalberg minder snel en zo blijft de wereld een schonere plek. Dat is goed voor het milieu zeggen we dan, maar het is net zo goed voor onszelf natuurlijk!

Textiel

Textiel kun je op twee manieren recyclen. In de eerste plaats kan een ander jouw kleren natuurlijk nog goed gebruiken als jij ze niet meer mooi vindt of niet meer past. Maar de fabriek kan die kleding ook recyclen tot een nieuw product. Dat gebeurt vooral met oud linnengoed. Het is zelfs mogelijk om kleding terug te brengen tot vezelniveau en het opnieuw te spinnen tot garen voor nieuwe kleding.

Petflessen

Doe jij weleens mee aan een actie met lege frisdrankflessen? Bijvoorbeeld voor jouw sportclub, die het statiegeld krijgt van alles wat jullie naar de supermarkt brengen? Dat kan veel geld opleveren. Statiegeld helpt mensen om flessen niet weg te gooien maar terug te brengen naar de supermarkt, waar de fabriek ze ophaalt voor recycling. De overheid heeft met succes glasbakken en papierbakken neergezet waar mensen ook zonder statiegeld iets ingooien. Nu wil de overheid ook proberen het statiegeld op petflessen af te schaffen. Dat werkt alleen als één organisatie alle kunststofverpakkingen goed inzamelt. Want dan betaalt dit hergebruik zichzelf terug, net als bij papier en glas.