Robots

Werkstukken en spreekbeurten

Robots worden voor van alles en nog wat gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat er robots zijn die koeien kunnen melken? Zo'n robot lijkt niet op de robots uit films, hoor!

Wat is een robot?

Een robot is een programmeerbaar, automatisch werkend apparaat, dat voor verschillende taken inzetbaar is. Een apparaat dat je niet kunt programmeren (iets nieuws kunt laten doen) is geen robot, maar gewoon een apparaat. De meestgebruikte robot is de robot-arm die kan draaien, knikken, kantelen en knijpen. De nieuwste robots kunnen zelf nieuwe bewegingen leren, doordat ze informatie via hun sensoren waarnemen en die opslaan en verwerken.  

Waarvoor worden robots gebruikt?

Robots worden vaak gebruikt voor moeilijk of eentonig werk in fabrieken. Zo worden robots gebruikt om onderdelen, materialen of gereedschappen te (ver)plaatsen, om auto's in elkaar te zetten of om chipszakjes dicht te smelten. Robots kunnen mensen zwaar of lastig werk uit handen nemen. Er zijn bijvoorbeeld ook robots om koeien te melken. Ook bij gevaarlijk werk worden robots ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het werken met radioactieve materialen, het opruimen van bommen of bij onderzoek in een vulkaan. Robots worden voor steeds meer dingen gebruikt. Zo veel zelfs, dat veel mensen bang zijn dat robots hun baan zullen overnemen. In de gezondheidszorg en de ruimtevaart wordt ook veel gebruikgemaakt van robots. Wist je dat bepaalde operaties kunnen worden uitgevoerd met behulp van robots?

Voor- en nadelen

Mensen worden steeds vaker vervangen door robots, omdat robots een aantal grote voordelen hebben:

  • Ze zijn nooit ziek.
  • Ze doen nooit uit zichzelf iets fout.
  • Ze werken sneller dan mensen.
  • Ze hebben minder aandacht nodig.

Maar ze hebben natuurlijk ook nadelen:

  • Je moet ze programmeren (instellen), ze denken niet zelf na.
  • Ze zijn erg duur om aan te schaffen.
  • Reparaties en onderhoud aan robots kosten veel geld.