Robots

Werkstukken en spreekbeurten

Robots zijn er in verschillende vormen en maten. En ze worden voor van alles en nog wat gebruikt. Wist je dat er bijvoorbeeld robots zijn die koeien kunnen melken? Zo'n robot lijkt niet op de robots uit films, hoor!

Wat is een robot?

Een robot is een programmeerbaar, automatisch werkend apparaat, dat voor verschillende taken inzetbaar is. Een apparaat dat je niet kunt programmeren (iets nieuws kunt laten doen) is geen robot, maar gewoon een apparaat. De meestgebruikte robot is de robot-arm die kan draaien, knikken, kantelen en knijpen. De nieuwste robots kunnen zelf nieuwe bewegingen leren, doordat ze informatie via hun sensoren waarnemen en daarna opslaan en verwerken.  

Waarvoor worden robots gebruikt?

Robots worden vaak gebruikt voor moeilijk en eentonig werk in fabrieken. Ook bij gevaarlijk werk worden robots ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het werken met radioactieve materialen, het opruimen van bommen of bij onderzoek in een vulkaan. In de gezondheidszorg en ruimtevaart wordt ook veel gebruikgemaakt van robots. Robots worden voor steeds meer dingen gebruikt. Zo veel zelfs, dat veel mensen bang zijn dat robots hun baan zullen overnemen. In fabrieken worden robots gebruikt om onderdelen, materialen of gereedschappen te (ver)plaatsen. Robots kunnen bijvoorbeeld auto's in elkaar zetten of chipszakjes dichtsmelten. Maar robots kunnen ook koeien melken. En bepaalde operaties kunnen worden uitgevoerd met behulp van robots.

Voor- en nadelen

Mensen worden steeds vaker vervangen door robots, omdat robots een aantal grote voordelen hebben:

  • Ze zijn nooit ziek
  • Ze doen nooit uit zichzelf iets fout
  • Ze werken sneller dan mensen
  • Ze hebben minder aandacht nodig

Maar ze hebben natuurlijk ook nadelen:

  • Je moet ze programmeren (instellen), ze denken niet zelf na
  • Ze zijn erg duur om aan te schaffen
  • Reparaties en onderhoud aan robots kosten veel geld