Ruimtevaart

Werkstukken en spreekbeurten

Voor 1961 was er nog nooit een mens in de ruimte geweest. Weet jij welk dier er als eerste de ruimte inging?

Wedstrijd

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een soort wedstrijd tussen Rusland en de Verenigde Staten. Wie kon er een raket bouwen die de ruimte in kon vliegen? Het lukte de Russen als eerste om een kunstmaan, een kunstmatige satelliet, in een baan om de aarde te brengen. Dat was de Spoetnik 1, op 4 oktober 1957. Een maand later stuurden ze met de Spoetnik 2 het eerste levende wezen de ruimte in: de hond Laika. De Spoetnik 2 was niet ontworpen om weer te landen, dus Laika zou de ruimtereis niet overleven. Het plan was om de hond door een vergif in het voedsel te laten sterven. Maar de hond overleed door oververhitting en stress, alvorens de Spoetnik 2 bij terugkeer in de atmosfeer verbrandde. 

Maan

In 1960 lanceerden de Amerikanen de eerste weer- en communicatiesatellieten. Deze maken foto's van de aarde voor het voorspellen van het weer of worden gebruikt om radio-, televisie- en telefoonsignalen door te zenden. Maar weer waren de Russen hen te snel af, want op 12 april 1961 draaide de eerste mens een rondje om de aarde: de Rus Joeri Gagarin. Hij kwam wel levend terug. Op 20 juli 1969 behaalden de Amerikanen hun grote succes: Neil Armstrong zette als eerste mens voet op de maan. In 1985 ging de eerste Nederlander, Wubbo Ockels, de ruimte in.

Voyager 2

Tegenwoordig werken veel landen samen. Europa, Japan, Rusland, Amerika en Canada bouwen in de ruimte aan het ruimtestation ISS. In het station wordt onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar de effecten van gewichtloosheid. Verder vliegen er ruimtesondes. Dat zijn kleine, onbemande raketten met meetinstrumenten voor onderzoek. Ze zenden informatie en foto's naar de aarde. De Voyager 2 heeft beelden van Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus gestuurd en is intussen ons zonnestelsel uitgevlogen. In 2015 was de Voyager 2 op 16,4 miljard kilometer afstand van de aarde!