Schepen

Werkstukken en spreekbeurten

Een schip is een belangrijk transportmiddel voor handel. Maar schepen worden ook gebruikt voor vele andere doeleinden. Kun jij bedenken welke?

Geschiedenis

Al 6500 jaar geleden werden schepen gebruikt om hout te vervoeren. Voor de komst van de Romeinen in het huidige Frankrijk was er handel in grondstoffen en levensmiddelen, waarbij deze goederen over de rivieren werden vervoerd. Waarschijnlijk geĆÆnspireerd op voorbijdrijvende boomstammen besloten mensen in die tijd schepen te bouwen. Met behulp van vuur konden de boomstammen worden uitgehold. Op deze manier ontstonden de zogenoemde boomstamkano's waarmee men zich over het water kon vervoeren. In Egypte werden de eerste grote schepen gemaakt. Toen het zeil werd uitgevonden, konden lange reizen worden gemaakt met zeilschepen.

Ontwikkeling schepen

Schepen werden in de loop der jaren steeds geavanceerder en sneller. Er ontstonden grote zeemachten zoals Spanje, Engeland en Portugal. Ook werd er oorlog gevoerd op het water. Dankzij de uitvinding van de stoommachine konden er ook mechanische schepen ontworpen worden. Na de stoomschepen werden in 1903 dieselmotorschepen ontworpen. In de jaren daarna werden schepen nog vernuftiger, mooier, sneller en groter.

Scheepsbouwkunde

Mensen die scheepsbouwkunde hebben gestudeerd, houden zich bezig met het ontwerp, de bouw en reparatie van vaartuigen. Mensen die schepen ontwerpen, noem je scheepsbouwkundig ingenieurs. Zij gebruiken een computer en maken modellen op schaal (in het klein). Bij het ontwerpen van schepen houden zij met verschillende factoren rekening: het aantal passagiers, het type schip, de snelheid van het schip, het soort voortstuwing, het draagvermogen, de ruiminhoud en de beperkingen in afmetingen.

Functies schepen

Tegenwoordig worden schepen voor veel verschillende doelen gebruikt. Schepen worden gebruikt voor de cruisevaart, de lijnvaart, de visserij, de marine, de binnenvaart, de recreatievaart of voor de wilde vaart. De visserij vindt voornamelijk op zee plaats. In de wilde vaart varen schepen overal waar ladingen verscheept worden, dus zonder vaste routes of schema's. Bij de marine worden schepen in drie groepen ingedeeld:

  1. schepen die vechten met onderwaterwapens (onderzeeƫrs en torpedobootjagers);
  2. schepen die met raketten en kanonnen vechten (slagschepen en kruisers);
  3. schepen die vechten met van hun dek gelanceerde vliegtuigen (vliegdekschepen).