Televisie

Werkstukken en spreekbeurten

Kijk jij graag televisie of doe je liever een spelletje? We kunnen ons geen leven meer zonder televisie voorstellen. Maar wat voor kritiek is er op tv-kijken?

Kleurentelevisie

In ons land heeft bijna iedereen televisie. Tot 1948 was er geen televisie in Nederland. In dat jaar begon het bedrijf Philips met uitzendingen. De programma's waren alleen in Eindhoven te ontvangen. En slechts in zwart-wit. Vanaf 1951 kon ook het westen van Nederland tv-kijken. In 1961 waren er één miljoen televisies in gebruik. Jarenlang was er maar één zender. Daar kwam in 1964 verandering in. Toen kregen we Nederland 1 en Nederland 2. Die zonden vooral 's avonds uit en op woensdag- en zaterdagmiddag kinderprogramma's. Rond 1970 stond in bijna elk huis één toestel. De kleurentelevisie begon toen te komen.

Ganzenbord

Niet iedereen vond de komst van de televisie goed. Mensen vonden dat het familieleven eronder leed. Kinderen speelden minder buiten. Ouderen lazen minder boeken. En het gezin deed minder dingen samen, zoals een spelletje Ganzenbord of Monopoly. Anderen zeiden juist dat het gezellig was om met de hele familie te kijken.

Programma's

Vroeger keek iedereen naar dezelfde programma's. Er was heel weinig keus. De volgende dag kon je daarover praten. Op het werk, op school of met de buren. Nu is er kabeltelevisie en satelliet-tv. Iedereen kan kiezen uit heel veel netten. En er is dag en nacht televisie. Er is ook nog steeds kritiek. Sommige mensen vinden dat je lui wordt van veel tv-kijken. En van films met geweld leer je de verkeerde dingen. Natuurlijk kun je ook veel leren van de televisie.

Reclame

Eerst was er geen reclame op televisie. Dit veranderde in 1967 toen er voortaan reclamefilmpjes werden uitgezonden. Eerst alleen voor en na het journaal, later ook tussen de verschillende programma's. De zenders verdienen hier exta geld mee. Op de zenders van RTL en SBS is het tegenwoordig heel gewoon om programma's voor reclamespots te onderbreken. De kijkers vinden dit niet altijd even leuk. Veel voetballiefhebbers waren in 2008 dan ook blij toen Studio Sport de Eredivisie weer ging uitzenden. Er is nu geen reclame meer tussen de samenvattingen. Vanaf het begin is er veel kritiek geweest op de reclame, bijvoorbeeld op de filmpjes bij kinderprogramma's.