Treinen

Werkstukken en spreekbeurten

Hoe vaak heb jij met de trein gereisd? Misschien moet je wel iedere dag met de trein naar school? Je hebt geluk: de treinen van nu zijn een stuk comfortabeler en mooier dan de eerste stoomlocomotief uit 1804.

Eerste spoorwegmaatschappij

De eerste spoorwegmaatschappij in Nederland dateert uit 1837. Twee kooplieden richtten toen in Amsterdam de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij (HSM) op. Zij begonnen met het aanleggen van een treinverbinding tussen Amsterdam en Haarlem. In 1839 was het zover: de stoomlocomotieven de Arend en de Snelheid maakten hun eerste rit. De HSM kocht in het jaar van de oprichting vier stoomlocomotieven uit Engeland.  

Tweede spoorwegonderneming

In 1843 kwam er een tweede spoorwegonderneming bij: de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). In dat jaar opende de NRS een spoorlijn tussen Amsterdam en Utrecht. Omdat er steeds meer spoorwegondernemingen bij kwamen, ging de staat zich vanaf 1860 ook bezighouden met de aanleg van spoorwegen. De treinen werden gereden door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Maatschappijen verzonnen ondertussen van alles om elkaar dwars te zitten, waardoor de overheid aandrong op samenwerking tussen de HSM en SS. Vanaf 1917 gingen die twee samen in de Belangenmaatschap Nederlandsche Spoorwegen (NS).  

Nederlandse Spoorwegen

De NS is nu nog steeds een Nederlands spoorbedrijf. Alle aandelen ervan zijn in handen van de overheid. De NS gebruikt het Nederlandse spoorwegnet en ProRail beheert het.

Verschillende treinen

Zoals je misschien wel weet, zijn er veel verschillende treinen. De bekendste zijn de Intercity (stopt alleen op grote stations) en de Sprinter (stopt op alle stations en kan daarna weer snel optrekken). Daarnaast zijn er nog de hogesnelheidstrein ICE, de Koploper, de Buffel en de Thalys. De Thalys gaat naar Frankrijk en rijdt wel 300 kilometer per uur.