Water

Werkstukken en spreekbeurten

Water uit de kraan, het is voor ons doodgewoon. We gebruiken dan ook erg veel water, maar liefst zo'n 120 liter per persoon per dag!

Wat zit er in water?

De scheikundige naam voor water is H2O. Dit noem je een watermolecuul. Een watermolecuul bestaat uit twee verschillende atomen (deeltjes): twee atomen waterstof (H) en één atoom zuurstof (O). Samen vormen ze H2O. Drinkwater bestaat uit H2O en uit superkleine hoeveelheden natuurlijke mineralen en metalen zoals kalk, koper en ijzer. Ook bevat drinkwater superkleine hoeveelheden bacteriën. In Nederland is het leidingwater zo schoon, dat het geschikt is om direct op te drinken en mee te koken.

Waar komt drinkwater vandaan?

Al het water dat in de huishouding wordt gebruikt, noemen we drinkwater. Eigenlijk heet dit leidingwater, want het komt via de waterleiding uit de kraan. In het grootste deel van Nederland wordt drinkwater gemaakt van grondwater. Dit is water dat tussen de 40 en 200 meter diep in de grond zit en is door de verschillende grondlagen al goed gefilterd. Langs de kust van Nederland is het grondwater door de zeeën te zout. Daar wordt voor het drinkwater oppervlaktewater gebruikt, dat is water uit meren en rivieren. Oppervlaktewater is vuiler dan grondwater. Daarom is het reinigingsproces uitgebreider en duurder, waardoor het drinkwater in Noord-Holland wat duurder is dan bijvoorbeeld in Overijssel. Toch kost een liter drinkwater nog geen vijftien eurocent en dat is heel wat goedkoper dan flessenwater uit de supermarkt!

Hard en zacht water

In water zit kalk. De hoeveelheid verschilt per waterleidingbedrijf, omdat het afhangt van het soort water dat gebruikt wordt om het drinkwater te maken. Als er veel kalk in het water zit, dan spreek je van hard water, anders is het zacht water. Hard water smaakt anders dan zacht water. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag er ontstaat. Bijvoorbeeld op kranen of douchetegels, maar ook op verwarmingselementen van de wasmachine, boiler of waterkoker. Dat laatste is nadelig voor het energieverbruik van die apparaten. Ook gaan de apparaten eerder stuk door hard water.