Wolkenkrabbers

Werkstukken en spreekbeurten

Hoog, hoger, hoogst: het lijkt wel een wedstrijd wie de hoogste wolkenkrabber kan bouwen! Weet jij welk land recordhouder is van de hoogste? En... kan het nóg hoger?

Hoogbouw

Door economische ontwikkelingen verrezen steeds meer wolkenkrabbers in grote steden. De eerste wolkenkrabbers werden eind negentiende eeuw in de Verenigde Staten gebouwd. In dichtbebouwde steden als Chicago en New York was niet genoeg plek voor woningen en kantoren. De grondprijzen in drukke steden waren heel hoog en staal was goedkoop, dus daarom was het relatief goedkoop om hoog te bouwen. Ook konden ontwikkelaars zo met hun hoogbouw laten zien dat het hen voor de wind ging. Bekende wolkenkrabbers zijn de Willis Tower van 442 meter hoog in Chicago en het Empire State Building van 381 meter hoog in New York.

Technische vooruitgang

De opkomst van wolkenkrabbers had ook te maken met technologische vooruitgang. Vanaf eind negentiende eeuw werd gebouwd met staalskeletten. Staal is heel sterk materiaal en heel geschikt om hoog mee te bouwen. De stenen hoefden niet meer al het gewicht te dragen. Wat ook hielp, was de ontwikkeling van goede liften; bij zo'n hoog gebouw wil je natuurlijk niet hoeven traplopen naar de top! En moderne waterpompen waren eveneens nodig, zodat ook op de bovenste verdiepingen water uit de kraan kon komen.

Recordhoogtes

Amerika was lange tijd de koploper als het ging om wolkenkrabbers, maar sinds de jaren tachtig halen Aziatische steden de Amerikaanse steden in. Hongkong, Shanghai, Shenzhen en Singapore hebben elk een indrukwekkende skyline. De hoogste wolkenkrabber ter wereld is de 830 meter hoge Burj Khalifa in Dubai. Kan het nog hoger? Jazeker! Als het aan Saoedi-Arabië ligt, zijn zij over een tijdje de nieuwe recordhouder. Het land is druk aan het bouwen aan de Jeddah-toren. Deze wolkenkrabber moet met maar liefst 1008 meter het eerste gebouw ter wereld worden dat meer dan een kilometer hoog is!