Zwaartekracht

Werkstukken en spreekbeurten

Waarom moet een astronaut vastgemaakt worden aan een kabel als hij in de ruimte iets aan een ruimtevaartuig gaat repareren?

Natuurkunde, Newton en Einstein

De zwaartekracht is een aantrekkingskracht tussen twee voorwerpen. In de natuurkunde worden voorwerpen lichamen genoemd. Omdat de aarde veel zwaarder is dan een mens, worden mensen naar de aarde toegetrokken en niet andersom. In de natuurkunde wordt altijd gesproken over massa in plaats van gewicht. Isaac Newton was de eerste die in de zeventiende eeuw uitgebreid over zwaartekracht schreef. Hij is de bedenker van de zwaartekrachtwet. Deze wet werd verder uitgewerkt in de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein.

Aantrekkingskracht van de aarde

De aarde trekt aan alles even hard. Het maakt niet uit of een voorwerp zwaar of licht is. Maar lichte voorwerpen hebben meer last van wrijvingskracht. Wrijvingskracht remt de valbeweging. Daarom vallen lichte voorwerpen langzamer.

Zwaartekracht in de ruimte

Als een ruimtevaartuig nog niet zo ver van de aarde af is, oefent de aarde er nog wel aantrekkingskracht op uit. Het ruimtevaartuig kan dan in een baan om de aarde blijven draaien. Satellieten zweven ook in een baan om de aarde. Er zijn veel verschillende soorten satellieten. Er zijn bijvoorbeeld satellieten die ervoor zorgen dat we televisiebeelden naar de andere kant van de wereld kunnen sturen. Als een ruimtevaartuig door zijn hoge snelheid uit deze baan weet te komen, kan de aarde er niet meer aan trekken. Het ruimtevaartuig zweeft dan. In de ruimte, ver van de aarde en andere planeten, heeft een ruimtevaartuig geen last van zwaartekracht. Als er iets aan de buitenkant van een ruimtevaartuig gerepareerd moet worden door een astronaut, moet de astronaut vastgemaakt worden aan een kabel. Anders zou hij wegzweven!