Judo

Judo

Judo is een verdedigingssport en een zelfbeheersingssport. Je leert er op de goede manier vallen en je te concentreren. Je moet je geweldig goed kunnen concentreren bij de kata’s. Kata’s betekent vallen met stijl, maar je moet er ook allerlei bewegingen voor kunnen of doen. Omdat judo zachte weg betekent is de sport er ook naar gericht. De worpen zijn dus zo gemaakt dat je bij het vallen niet zo veel pijn hebt. Je leert natuurlijk wel vallen, dit gebeurt wanneer je de grond raakt : dan sla je eigenlijk op de grond.

Tatami

Een tatami is een judomat. Een judomat is ongeveer 2 meter bij 1 meter en is 2 tot 3 centimeter dik. Een rand met rode matten rond een vierkant van grijze matten (6 bij 6 meter) geeft de gevarenzone aan, die de judoka’s tijdens de wedstrijd niet mogen overschrijden. Daar rond ligt de veiligheidzone.

De gordels

Je mag starten met judo vanaf je 6de jaar. Wanneer je begint krijg je een witte gordel. Ben je jonger dan 14 jaar, dan werk je met streepjes. Ben je ouder dan 14 jaar dan mag je direct met gordels werken. Voor je de gordel ontvangt, moet je eerst 2 examens doen (je moet dan wel onder de 14 jaar zijn). Bij het eerste examen ontvang je je eerste streepje en wanneer je nog eens examen doet behaal je nog eens streepje. Wanneer je 2 streepjes hebt is het de tijd om voor een gordel examen te doen. Je hebt bij de gordels verschillende kleuren die de graad aanduiden. Ten eerste de witte gordel, daarop volgt de gele, oranje, groene, blauwe, bruine, zwarte. Na je zwarte gordel heb je nog 12 dannen. Je mag pas examen doen wanneer je een genoeg aantal stempels hebt behaald. 

Wist je dat...

* Judoka’s elkaar altijd eerst netjes groeten voordat ze beginnen?
* Dennis van der Geest al 10 keer achter elkaar Nederlands Kampioen is geworden?

Zapp Sport

Deze informatie komt van Zapp Sport.