Schaatsen

Schaatsen

Schaatsen is het zich voortbewegen op dunne, rechte ijzers (schaatsen) over ijs. Schaatsen kan zowel op natuur- als op kunstijs beoefend worden. Met het woord schaatssport wordt meer wedstrijdschaatsen bedoeld.

NK Afstanden

De Nederlandse kampioenschappen afstanden (ofwel NK Afstanden) worden al sinds 1987 jaarlijks georganiseerd! De laatste jaren is het toernooi meestal de eerste grote wedstrijd die eind oktober of begin november op de kalender staat. Ook wordt het gebruikt als kwalificatietoernooi voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden in november en december.

Tijdens het NK worden diverse afstanden gereden. Zowel de mannen als de vrouwen kunnen afstanden rijden van 500, 1000 en 1500 meter. De mannen hebben daarbij nog de 5000 en 10000 meter en de vrouwen de 3000 en 5000 meter.
Meestal wordt twee weken voorafgaand aan het NK Afstanden een selectiewedstrijd gehouden waar mensen zich voor het NK kunnen plaatsen. Zo werd de selectiewedstrijd (Olympisch Kwalificatie Toernooi of OKT) van 2006 gebruikt als kwalificatie voor de Olympische Winterspelen in Turijn.

Laatste jaren

Hoe is het de laatste jaren met het schaatsen gesteld. In de jaren 1960 en -70, toen televisie algemeen werd in Nederland, keken honderdduizenden mensen naar de verrichtingen van de Nederlandse kernploeg. Bekende namen waren Ard Schenk en Kees Verkerk. Er werden Nederlandse-, Europese- en Wereldkampioenschappen verreden op openluchtbanen van 400 meter, waarbij soms de sneeuw en harde wind de deelnemers om de oren joeg. Toch werden er voor die tijd hele goede resultaten geboekt. Records sneuvelden en de schaatsers van die tijd presteerden geweldig. Toch viel er veel te verbeteren; aan omstandigheden, kleding, materiaal en de wijze van trainen. 

Disciplines

Ook de schaatssport is zich steeds meer gaan specialiseren. Waren er vroeger alleen korte baan en langebaanwedstrijden, tegenwoordig heb je onder andere:
* korte baan
* lange baan
* marathon
* shorttrack
* lange afstand schaatsen
* schoonrijden
* kunstrijden
* skeeleren en skating
* ijshockey

Sprinten

Sprinten dat is heel snel schaatsen op een korte afstand van 500 en 1000 meter. Als je daar niet zo goed in bent kun je ook de lange afstand schaatsen van 5000 en 10 000 meter. Allround is dat je goed kunt sprinten en dat je ook goed de lange afstand kunt schaatsen. Als je liever op een kleinere baan schaatst kan dat ook. Dat heet shorttrack. Je gaat dan zo hard dat je in de bocht bijna omvalt, daarom heeft iedereen altijd zijn hand op het ijs zodat je niet omvalt. Om steeds harder te kunnen schaatsen worden nieuwe materialen ontwikkeld, bijvoorbeeld de klapschaats. Bij een gewone schaats is het ijzer op twee punten (voor en achter) bevestigd aan de schoen, bij de klapschaats bij slechts één, aan de neus. 

Wist je dat...

De klapschaats in Nederland is uitgevonden?