Shorttrack

Shorttrack

Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats op een 111,12 meter lange ovaal. Deze ovaal wordt uitgezet op een ijshockeybaan. Vier tot zes rijders starten tegelijk. De rijder die als eerste finisht wordt als winnaar aangewezen. Naast techniek en conditie hebben shorttrackers ook behendigheid en tactiek nodig. De afstanden die verreden worden zijn de 500 (4 ½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13 ½ ronde). Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties. Er wordt vaak binnendoor en buitenom ingehaald. Vaak met de hand aan het ijs in de bochten! Het gaat niet om tijd, maar om wie het eerste over de finish gaat.

Baan

Shorttrackwedstrijden worden verreden op een ijshockeybaan van 30 bij 60 meter. Eén ronde heeft een lengte van 111,12 meter. De bochten worden aangegeven door zeven rubber blokken. Doordat schaatsers telkens over hetzelfde stuk ijs schaatsen, ontstaan er groeven in het ijs. Om toch voor elke rit 'vers' ijs te hebben worden beide bochten na elke rit één meter verder gelegd. Soms wordt ook nog met gieters water op het ijs gebracht om zo de groeven weer op te vullen. 

Kleding

Door de grote risico's moeten rijders zich extra beschermen. Om hun hoofd te beschermen bij een val moeten shorttrackers verplicht een schaatshelm dragen. Tijdens wedstrijden krijgen alle rijders een helmcap met hun wedstrijdnummer. Als bescherming tegen snijwonden dragen rijders snijbestendige kleding. Dit wordt deels gemaakt van dyneema of kevlar. Het gebruik van kevlar is voordeliger, terwijl dyneema duurzamer is. De knieën worden nog extra beschermd met kniebeschermers. Shorttrackers dragen snijvaste handschoenen. Hieraan maken ze vaak nog gladde bolletjes op de vingertoppen. 

Schaatsen

De bochten van een shorttrackbaan zijn veel scherper dan op een 400-meterbaan, waardoor het meer moeite kost om niet uit de bocht te vliegen. Om dit makkelijker te maken zijn de ijzers van shorttrackschaatsen schuin en uit het midden onder de schaats geplaatst. Daarnaast zijn de ijzers met speciale apparatuur licht gebogen, zodat rijders ook in de bocht voldoende grip hebben. Ook zijn de ijzers aan de onderkant ronder dan 'gewone' langebaanschaatsen. De bijbehorende schoenen zijn veel steviger, om zo meer steun te bieden in de bochten. 

Zapp Sport

Deze informatie komt van Zapp Sport.